Gå till innehåll

Det verkar finnas en outtömlig källa av underhåll att göra här. Så jag fortsätter med svarven.
Det började med att det upplevdes vara obalans i den. Tänkte att det kanske är beläggning på chucken eftersom jag har använt kylvätska en del. Så jag började med att plocka isär den och göra rent.

Den den rengjorda backen är till höger på bilderna. Så det var ju inte bortkastat. Chucken i sig var rostbrun, kunde man tro, men den blev riktigt fin efteråt. Efter detta så blev obalansen lite bättre men försvann inte. Så jag lyfte på locket till spindeldockan och där var det väldigt torrt på alla drev. Det fanns olja på botten, inte korrekt nivå, men tillräckligt för att kunna ge smörjning i alla fall.
Sugröret till pumpen hade en stor skada sedan tidigare som då hade lagats med tejp. Den är uppenbarligen inte oljebeständig för den bestod mest av slem numera. Så jag tog bort röret, och ersatte den skadade biten med slang.
Tyvärr ingen skillnad. Hittade även oljefiltret och det var också tomt. Tog bort utgående rör från oljepumpen och det kom ingenting där. Så det var bara att skruva bort pumpen.

Nu var det inte "så bara" för det finns ganska mycket drev och rör på en liten yta. Så när väl pumpen var lös, så gick den inte att få upp utan att demontera lite mera rör. På bilden syns pumpen i ljuset, demonterad och vänd 180°.

Pumpen var av typen vingpump, syntes ett mindre slitage på vingdelarna. Eftersom vingarna bara var slitna i framkant testade jag helt enkelt med att vända på de. Skruvade ihop den igen och hällde lite olja i ingående anslutning. Vred för hand och den tog med oljan. Monterade tillbaka den långt in bland dreven. Kopplade på sugledning och provstartade. Den spottade ur sig lite olja! Så jag fyllde filtret manuellt, och skruvade ihop alla delar igen. Vid uppstart denna gång så efter en liten stund började det komma ut olja här och där! Faktiskt där det var önskat till och med.

Oljan däremot hade nog många år på nacken, samt en del glitter i sig. Vilken typ av olja man skulle ha verkar det finnas många olika teorier om. Hydraulolja, motorolja och en hel del andra förslag.

Märkskylten angav "Använd olja med tjocklek 18°-25° Engler vid 20° ". Detta sa mig inte mycket alls, men efter en del forskning så är Engler ett gammalt viskositetsmått. Så efter en massa försök att konvertera detta så kom jag fram till att det kanske motsvarar nånting runt 80W i dagens mått. Men jag garanterar inget!
Jag fick alla fall rekommendationen från en oljeleverantör att använda 80-90W GL-4 olja. Så det blev denna olja. Rätt eller fel, det vet jag inte.
Jag gjorde rent filtret och tömde ur oljan. Sög upp den sista oljan och tog bort metall/smuts-smeten på botten i spindelhuset. Sedan förfyllde jag filtret innan återmontage och hällde i olja till rätt nivå i siktglaset. Ca 10L gick det åt.

Nästa steg blev att få fart på kylvätsken. Det finns start och stopp-knapp för den frampå svarven men har inte fungerat så länge jag kan komma ihåg. Pumpen sitter på baksidan, och eftersom svarven står nära väggen så var det naturligtvis väldigt trångt, även där.

Grävde fram pumpen under en hög med metallspån och kopplade ur den.
På arbetsbänken så kontrollerades pumpvingar, lager och lindningarna mättes. Allt såg bra ut, så felsökningen fortsatte. Säkringarna i manöverskåpet var hela och verkar vara ström till kontaktorn. Hittar då en lite röd metallpigg på kontaktorn, som säger "klick" när jag tryckte på den. Alltså ett gammalt överlastskydd, som hade löst ut. Med ett tryck på manöverknappen på panelen drar nu kontaktorn och det finns 400V nere vid pumpen!

Så långt ser det bra ut och min förhoppning är nu att det bara är allt metallspån som gjort att den gått tungt och löst ut.
Men innan jag kan montera tillbaka allt så vill jag göra rent karet för kylvätskan. Som dessutom består av ca 45% metallspån numera.
Med en liten manuell oljesug sög jag ur ca 11L kylvätskeolja-liknande vätska. Sedan med en spackelspade öste jag ur ca 4L metallspånsgegga. Till sist lite absorberingsmaterial och sen dammsugning, så var det rent!

Nu var det dags att återmontera pumpen, och till min stora glädje funkar den fint! Nu ska jag bara välja lämplig vätska att återfylla karet med och ordna något lämpligt system för att få det dit det ska.
Men det får jag återkomma till längre fram..!

Mars 2021

2020-12-21
Inför den förra besiktningen bytte jag hjullager på vänster sida, men det hördes att hjullagret på höger sida också började bli dåligt. Det blev ingen anmärkning men behövde åtgärdas. Jag beställde på en gång ett nytt lager, men sen har det inte hänt så mycket mer, förrän nu. Bättre sent än aldrig, antar jag. Det är snart dags för nästa besiktning..

December 2020

Den nya skopan hade som sagt dålig botten på vissa ställen. Min pappa erbjöd sig att hjälpa till och det tackar man inte nej till. Han började slipa lite, men vi kom fram till att det är bättre att köra iväg den på blästring hos Sten på Källsby Gård.
Jag lastade skopan på vagnen och pappa var iväg och fick den blästrad. Under tiden så var jag iväg och fick jag hjälp av Henke att valsa plåt till skopan. Riktigt smidigt, och ett stort tack för hjälpen!

Tillbaka i verkstaden ställde jag in den blästrade skopan och pappa tog vid med lite svetsning. Han gillar grövre plåt så detta tyckte han allt var lite roligt att hålla på med.
Resultatet blev riktigt bra, fick dock justera lite på fästet så det skulle gå lättare att låsa fast den på maskinen. Men nu så kan skopan användas fullt ut!

Jag brukar förespråka att man ska handla lokalt men när jag skulle handla nya dämpare och fjädrar till Navara så var skillnaden för stor. Dämparna var det halva priset på i Tyskland och fjädrarna kostade en fjärdedel av vad de begärde i Sverige.

Så när paketen hade landat i garaget så var det bara att hugga in. Beställde bara dämpare först, men när jag skulle till och börja så insåg jag att ena fjädern fram hade brustit. Jag vill inte skruva isär allt och montera ihop med en trasig fjäder, så det blev att beställa mer delar..

Jag var jag mest orolig för de tre mindre bultarna som håller fjädertallriken upptill, men det skulle visa sig vara det minsta problemet...!

Började med att rengöra och ha rostlösare på bultarna. Sen demonterade jag krängningshämmarens kulled så den kunde vikas ner. De övre bultarna gick lite tungt med släppte i alla fall. Den nedre däremot!

Nedre infästningen för dämpare är en bussning, med en metallhylsa i. Den sitter i en "gaffel" med en stor genomgående bult som har en svetsad mutter.
Tog muttermaskinen för att köra lös den, men såg att den började trycka iväg fästet. Bussningen hade rostat fast på bulten så allt snurrade med och bulten gängades ut men vägrade släppa bussningshylsan.
Efter en del upprörda känslor så måste jag komma vidare. Jag fick demontera styrstaget också, för att komma åt att såga av dämparen för hand så den kommer ur vägen. (Ville inte kapa av den med rondell pga värmen)
Här på bilden sitter nedre delen kvar.

Sen var jag tvungen att kapa ett spår, vrida ytterdelen och kapa igen för att den ska bli två halvor och gå att ta bort. Jag bockade till en skyddsplåt för damasken.
Sen fick jag tälja bort allt gummi från hylsan för att kunna få på tag med en rörtång. Det krävdes en hel del nötning fram och tillbaka med mycket rostlösare för att till slut få lös hylsan och kunna ta ur bulten!
Äntligen!
Då var det bara att göra likadant på andra sidan....
Den demonterade stötdämparen och fjäder:

Sedan när båda sidorna var demonterade så blev det "normalt" arbete med att flytta över fjädertallrik och dammskydd till de nya dämparna.

 

Återmontering ganska smidigt, förutom att tydligen är fjädertallriken asymmetrisk så den måste linjeras med det nedre fästet på dämparen innan man kan montera detta. Det är ju inte heller en lagrad fjäderbenstallrik eftersom detta inte är ett fjäderben utan snarare en "coilover" så gick inte att vrida. Det var bara att skruva isär igen och göra rätt, men SEN gick det ganska lätt. Återmonteras i omvänd ordning som det så enkelt kallas.
Detta tog ganska mycket längre tid än jag trott, höll nog på över 4h med detta.
Bak däremot så byttes bara dämparna. Det var BETYDLIGT enklare!
30 minuter för båda, och behövde inte ens hissa upp bilen.

Kul att det kan gå bra nån gång också..

I helgen var det dags att ge sig på baklämmen på Navaran. Den har en del bulor sen tidigare okända äventyr. Detta gör också att låset på ena sidan inte hakar i.

Demontering påbörjades och det visade sig vara lite ont om plats ändå på insidan. Inte så stora hål att komma åt igenom och nedre delen täcks av ytterligare en plåt/balk så där gjorde jag ingen åtgärd. Började med att rikta fästena på flaket, sedan började jag slå ut bulorna i lämmen. Detta ger ju dock en sträckning i plåten och den blir för stor.
Efter som skadan redan är skedd på lämmen så bestämde jag mig för att löpa hela linan ut och passa på att öva lite mer.

Stora gasvagnen släpades fram och krympning av plåten påbörjas. Jag har inte stor erfarenhet av värmning/krympning av plåt, men man måste ju börja nån gång.
Efter en hel del värmande, kylande och hamrande så känner jag att jag inte kommer att komma så mycket längre denna gång.
Jag slipar av ytan med slipmaskin och lägger på en grå primer som grund.

I det stora hela känner jag mig ganska nöjd för ett första försök. Långt ifrån perfekt, men enbart grundfärg plåten, inget spackel. Har en hel del kvar att lära och massa övning framöver behövs.
Luckan monterades ihop igen och den täckande durkplåten i aluminium fick några extra skruvar monterad för att fästa upp den lite bättre.

Jag passade även på att lacka om grillen. Jag lyckades plocka lös den kromade ramen, och lacka den mattsvart. Eftersom denna lackades löst så kvarstår originalkulören på rutnätet som ger en diskret men smakfull kontrast. Nissan-märket ville jag spara i kromat utförande.

Nu har det ägnats lite tid åt själva verkstaden. Med hjälp av min pappa så har en storstädning påbörjats i den stora trähylla som står längst in i lokalen.
Den skymtas bakom merca-karossen här.

2016-12-01 19.17.54

Detta är en "före" bild, och en sanering/städning skadar inte för det är FULL med grejer. En del grejer från min farfar.
Hyllan i sig är ett imponerande bygge och ett praktexempel på fint hantverk från förr. Den är köpt av järnhandeln vid en flytt för många år sedan.
Ett oljefat med skrot fylldes snabbt. En stor hög med brännbart på golvet, sen en stor låda med diverse elskrot/miljöfarligt avfall. Kan nämnas att vi bara har gått igenom lådorna då, inget i hyllorna.

2017-01-08 14.03.17

En renovering av svetsbordet gjorde jag också. Detta för att jag brukar använda det som arbetsbänk, och som det såg ut så repade det bland annat dörrpaneler och liknande när de låg där.
Bordsytan slipade ren från svetsloppor. Plattjärnen är ganska skadade efter skärning med gas, så dessa slipades till och skador lades igen med svets.Hade kanske varit billigare och framför allt enklare att byta ut plattjärnen, men hade inga nya plattjärn. Tid, svets och slip hade jag däremot.

Före:
2017-01-07 11.38.09 2017-01-07 11.38.01

Efter:
2017-01-07 19.52.44 2017-01-07 19.53.39

Sen bestämde jag mig även för att flytta svarven närmare väggen. För att få lite bättre plats samt att det var massa onödiga ytor bakom/bredvid svarven som bara samlade skräp.
Enligt uppgift så väger den ca 3-3,5ton. Så det var inget man bara knuffade iväg..
Det tog ca 2h att flytta den 65cm, men då var jag själv och höll på.

2017-01-08 11.45.10

Nån gång i framtiden blir det nog riktigt bra ordning och reda i verkstaden..

Ibland så får lite underhåll av maskinerna gå före. Lagerhuset för klipphuvudet som även är integrerat med kranfästet hade börjat spricka kring bultarna,  så detta behövdes bytas. Pappa hade förberett det nya lagerhuset med axeltapp och lager.

2016-07-07-19-44-41

Så till en början behövdes kättingmagasinet demonteras.

2016-07-09-10-33-25

Sen var det bara att bulta lös hydralmotor och hänga åt sidan. Driva ur axeltappen som håller kranen och flytta allt det åt sidan. Lagerhuset hålls på plats av 8 bultar, och när dessa var borta kunde vi lyfta hur det gamla och i med det nya. Sen åter montera samtliga grejer. Det låter nog lite lättare än vad det var. Dock gick det väldigt smidigt och arbetet tog ca 2h, men grejerna är ganska tunga..

2016-07-09-10-56-08 2016-07-09-11-14-11

 

Nu är det långt mellan uppdateringarna, så detta blir lite som en sammanfattning. Stativ för sick och falls-maskin samt krymp och sträck är klara. Dessa hamnade på en ganska stor I-balk som har skenor bultade i golvet. På så sätt kan den skjutas undan då de inte används.

wp_20160328_13_27_43_pro wp_20160328_13_26_45_pro

Jag konstruerade även en fotpedal för att ha båda händerna fria vid krymp/sträckning. Detta blev klart i slutet på mars.
En kantvik har även inhandlats. Samt lite verktyg i form av olika sorters hammare bland annat.

En del arbeten har gjorts på S-klassen, det kan ni läsa mer om här..

Till verkstaden har även en TIG-svets inhandlats. En ESAB buddy TIG 160A, den inhandlades hos Svetshuset i Avesta.
431028-en_ww-mainview-01

Den har nu även fått sällskap av en tub Argon som jag har inhandlat. Samt plåt och lite kringutrustning har också hittat hit.