Gå till innehåll

Volvo BM 218td

Volvo BM "tvåarton"
Årsmodell: 1966
Modellkod: 218TD
Färg: Gul
Motor: Typ 1113, 3 cyl diesel, 3,78L cylindervolym
Borr/slag: 111,12/130 mm
Effekt: 56hk DIN
Växellåda: 5 växlar framåt och bakåt, Twindisc koppling, fram/back
Tjänstevikt: 5550kg


2020-01-11
Har försökt fått lite ordning på elen på maskinen. Rensat upp lite kring instrumentpanelen och knapparna, sett över belysning.

En hel del arbete återstår, men fått lite ordning på vitala funktioner, såsom laddlampa, belysning i oljetrycksmätare och styrning av arbetsbelysning fram och bak.
Belysning bak fick bli de original armaturer som sitter där eftersom de var i så fint skick. Fram blev det två nya LED uppe på taket. I instrumentpanelen har jag återanvänt så mycket jag kan. Därav ser det inte så nytt ut, men funktionen finns och det är det viktiga tycker jag.

Eftersom jag inte ville skruva isär avgasröret vid grenröret så fick jag lirka av huven med rörkrökarna på plats. För att detta ska gå lite lättare i framtiden så förstorade jag hålet lite för avgasröret.

Sedan gjorde jag ett fäste och monterade en huvudbrytare, vilket är ett måste enligt mig på en maskin. En brandsläckare monterades även på huven.


2019-12-30
Nu var det hög tid att ge sig på vattenpumpsbyte. Den andra läckte väldigt mycket. En ny hade jag beställt från Ollson i Ellös för ett tag sen, så den fanns redan på hyllan.

Lättaste sättet att göra detta, hade jag ingen aning om eftersom detta var första gången för mig. Men jag började med att plocka av ljuddämparen, luftrenaren samt motorhuven. Sedan tog jag bort två och lossade två av bultarna som håller ramen för kylaren. På så sätt kunde jag luta tillbaka kylaren så pass mycket att jag fick bort fläktvingar och rem.
Sedan kunde jag demontera den gamla pumpen.

Sedan dit med ny packning samt vattenpump, och återmontera allt i omvänd ordning. Detta gick ganska smidigt tycker jag.